Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της μουσικής το 1938.Η ιστορία του Ωδείου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης της Καβάλας: Μια πόλη με ζωτικότητα, όμορφη, ποικιλόμορφη και πάντα σε κίνηση, κάτι που την καθιστά μία από τις πιο δυναμικές πόλεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ως μέρος αυτής της ζωτικότητας της πόλης, το Ωδείο ήταν πάντα παρόν, από ένα μουσικό εκπαιδευτήριο με λίγους δασκάλους, μέχρι έναν άξιο εκπρόσωπο της ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης που είναι σήμερα, με αξιόλογους καθηγητές και σπουδαστές που με την επιτυχημένη πορεία τους το καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Η πολιτιστική ιστορία αυτής της πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη πλέον με το μουσικό πλαίσιο που σηματοδοτεί το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, τόσο από την άποψη της εκπαίδευσης όσο και από την άποψη της καλλιτεχνικής παραγωγής, κάτι που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και στο μέλλον.

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (Δ.Ω.Κ.) είναι ένα από τα πιο ιστορικά και δραστήρια ωδεία της ελληνικής περιφέρειας και ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Καβάλας. Πρωταρχική αποστολή του Δ.Ω.Κ. είναι η υποδειγματική μουσική διαπαιδαγώγηση μαζί με τη γενικότερη αισθητική-καλλιτεχνική αγωγή και επιμόρφωση των μαθητών του στις Σχολές Ενόργανης, Φωνητικής και Θεωρητικής κατεύθυνσης μέσω κρατικών αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών. Ταυτόχρονα, το Ωδείο συμβάλλει διαρκώς στην ανύψωση του επιπέδου της πολιτιστικής ζωής στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο ενός ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένου και διασυνδεδεμένου κόσμου, το Ωδείο, όπως και η πόλη, τοποθετούνται και καταλαμβάνουν τον δικό τους χώρο που προσδιορίζεται με σαφήνεια. Η αριστεία και η ποιότητα της διδασκαλίας που παρέχεται αποτελούν το σήμα κατατεθέν του και την ταυτότητά του.

Ζούμε στους καιρούς της ταχύτητας όπου όλα γίνονται εφήμερα σε λίγους μόνο μήνες, που όμως το να γνωρίζουμε πώς να προσαρμοστούμε στην στιγμή ίσως να είναι μερικές φορές το κλειδί της επιτυχίας. Αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις με τρόπο αποφασιστικό για το μέλλον, ο οποίος με τη σειρά του καθορίζει την ταυτότητα που επιθυμούμε, την διδασκαλία μας και με το όραμα για υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση, ορίζουμε την πορεία του Ωδείου για τα επόμενα χρόνια.

Και γι' αυτό, για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς αυτή την νέα εποχή, χρειαζόμαστε και υπολογίζουμε στη συνεργασία των πολιτών, όλων των φορέων της πόλης, καθώς και εκείνων με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό όραμα. Το Ωδείο δεν είναι μόνο η πολιτιστική στέγη όσων εργάζονται σε αυτό, δασκάλων, προσωπικού και σπουδαστών, είναι ένα πανελλήνιο μουσικό κέντρο, όπου όλες και όλοι έχουν το χώρο τους.

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας προχωρά, ανανεώνεται και πρωτοστατεί στην αναπροσαρμογή της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχοντας ως όραμα την μουσική και την τέχνη ως βίωμα, τρόπο και στάση ζωής. Στο Δ.Ω.Κ. λειτουργούν οι Σχολές Μουσικής Προπαιδείας, Μονωδίας-Φωνητικής, Πληκτροφόρων, Εγχόρδων (νυκτών/με δοξάρι), Πνευστών, Κρουστών, Ανώτερων Θεωρητικών, Βυζαντινής Μουσικής, Παραδοσιακής Μουσικής και Σύγχρονης Μουσικής (Τζαζ, Ροκ) ενώ σημαντική παρουσία έχουν επίσης τα φωνητικά και οργανικά του σύνολα.

Σας περιμένουμε για να μοιραστούμε μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.

Φώτης Κουτσοθόδωρος