Ιστορία του Δ.Ω.Κ.

Το Δ.Ω.Κ. ιδρύθηκε το 1938 και συνεχίζει να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) έως σήμερα, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων κάθε χρόνο. Κορυφαίος πια θεσμός είναι το Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», το οποίο ιδρύθηκε το 2000 προς τιμήν του επιφανούς μουσουργού και δασκάλου πολλών από τους διαπρεπέστερους συνθέτες της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια.

Το φεστιβάλ προσκαλεί καταξιωμένους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα, για να δώσουν συναυλίες υψηλού επιπέδου και να διδάξουν σε διεθνή σεμινάρια στην πόλη της Καβάλας.

Από το 1990 το Δ.Ω.Κ. στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο, που αναπαλαιώθηκε και παραχωρήθηκε στον Δήμο Καβάλας. Πέραν των λειτουργικών του χώρων διαθέτει την αίθουσα συναυλιών «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» (χωρητικότητας 120 θέσεων), όπου φιλοξενούνται οι πρόβες των οργανικών συνόλων, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Ωδείου και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις πολιτισμικών φορέων της πόλης.

Από την ίδρυσή του, ο ετήσιος αριθμός των μαθητών του Ωδείου κυμαινόταν ανάμεσα σε 70 και 100. Αυτό ίσχυε μέχρι το 1983, χρονιά που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορική διαδρομή του.

1983 - 1995

Η αναγέννηση του Ωδείου

Καταλύτης υπήρξε η έλευση στην Καβάλα δύο κορυφαίων Ελλήνων μουσικών οραματιστών με διεθνή αναγνώριση: του Κάρολου Τρικολίδη (γ. 1947) και του Γιάννη Μάντακα (1932-1998). Οι δύο στενοί συνεργάτες συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναγέννηση του Ωδείου (επί Δημαρχίας Αθανασιάδη), δίνοντάς του σημαντική ώθηση. Ιδίως ο Γιάννης Μάντακας, ως διευθυντής του Ωδείου από το 1983 έως το 1995, έδωσε νέα πνοή καινοτομώντας σε επίπεδο διδακτικών προγραμμάτων και μεθόδων, αναδομώντας ριζικά τα προγράμματα σπουδών και βελτιώνοντας το επίπεδο και τη συνεργασία του διδακτικού προσωπικού. Ανοίγοντας τις πόρτες στα παιδιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και δημιουργώντας νέα τμήματα, ο Μάντακας πέτυχε την αύξηση του μαθητικού δυναμικού: σύντομα το Δ.Ω.Κ. έφτασε να έχει 600-700 μαθητές, απασχολώντας 40 και πλέον καθηγητές! Παράλληλα, σημαντική πρωτοβουλία ήταν η διοργάνωση Μουσικής Κατασκήνωσης με σεμινάρια για μαθητές από όλη την Ελλάδα, θεσμός που είχε μεγάλη ανταπόκριση και συνεχίστηκε για κάποια χρόνια. Φεύγοντας, ο Γιάννης Μάντακας άφησε πίσω του μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά στη νέα γενιά. Το έργο του ανέλαβαν να συνεχίσουν οι μετέπειτα διευθυντές: Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, Αθανάσιος Βασιλειάδης, Ελλάδα Γκουσεΐνοβα, Άγγελος Φιλίππου, Κορίνα Βουγιούκα και Ιούλιος Παπαδόπουλος. Το 2008, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ω.Κ. αποφάσισε να τιμήσει τον Μάντακα δίνοντας το όνομά του στο Ωδείο: Δημοτικό Ωδείο Καβάλας «Γιάννης Μάντακας». Από τον Σεπτέμβριο του 2019 την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Δ.Ω.Κ. έχει αναλάβει ο κιθαριστής και συνθέτης Φώτης Κουτσοθόδωρος.

Γιάννης Μάντακας